Julika Roos

Käsitöine elulookirjeldus:

Ketraja ja Lammas Linnas villastuudio eestvedaja Tallinnas (ketrustööd teenusena ja koolituste läbiviimine)
Lambakasvataja Jaani talus Pärnumaal
Juhatuse liige MTÜ-s Vanad Oskused (pärandkultuuriliste koolituste läbiviimine, vokkide restaureerimine, käsitöötarvikute müük)

MTÜ Hea Villa Seltsi asutaja- ja juhatuse liige (villanäituste korraldamine, osalemine Mardilaadal villateemaliste töötubadega)
Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu mentor (villatööd ja ketramine)
Kaasautor raamatule "Villast lõngani"

Koostööpartnerid:
Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit (mentorlus ja näitustel osalemine)
Eesti Vabaõhumuuseum (koolitused)
Harjumaa Muuseum (näitused ja koolitused)
Narva Muuseum (töötoad)
Carl Robert Jakobsoni Talumuuseum (villatööde ja ketramise töötoad)
Ajakiri Käsitöö (villa ja ketrusteemalised artiklitesarjad)
Erinevad käsitööseltsid üle Eesti (villatööde ja ketramise kursused, töötoad jne)
Pärnu Muuseum (töötoad, näituse kaaskuraator Loomast loodud Pärnumaal, näitus pälvis ERKL Maakonna Tegu 2015 tiitli)

Villatööde ja ketramiseni jõudsin läbi oma lammaste, kes andsid palju ilusat villa, mis tekitas põnevust ja huvi õppida selgeks mõni tegevus, mis omakorda aitaks seda villa vääristada. Käsitsi ketramine lummas aga sedavõrd, et tekkis soov järjest rohkem hea lõnga saladustesse pühenduda, õppida ise ja anda edasi oma kogemusi, sest on ju teada tõsiasi, et kui on soov midagi põhjalikult selgeks saada, siis tuleb hakata seda teistele õpetama. Just nii saab hoida end pidevalt vormis: lugeda, uurida, end täiendada. Käsitsi ketramisega olen nüüdseks tegelenud 12 aastat, viimastel aastatel on lisandunud ka vanade vokkide restaureerimine ja töökorda seadmine. Vokkide korrastamine, ketruskoolitused ja käsitöölõnga valmistamise teenus ongi saanud põhitööks ning lisaks lambavillale huvitavad mind teisedki toredad kiud, olgu tegu siis koera-, küüliku-, alpaka- või mõne muu looma villaga. Pean enda jaoks nauditavaks kogu tegevust - alates lambakasvatusest kuni valmis lõngani, teadmisi sellest, kust tuleb riie ja mis on selle taga. Taoline isetegemine võtab küll palju-palju aega, kuid see tegevus on alati mõtestatud, sest side algallikatega ja osalemine loomeprotsessis annab elule rahulolu ja tasakaalu ümbritsevaga.

Lahket villa! 
Julika Roos